Fira Indians 2015
Els dies 4, 5 i 6 de setembre a Begur, s’hi va celebrar la fira dels Indians i a Ràdio Begur en col·laboració amb Ràdio Capital de l’Empordà, hi vam emetre una programació especial conjunta, des de la mateixa fira.
Des de l’estudi instal·lat a la Casa de la Vila, hi varem retransmetre la inauguració de la fira, l’arribada de l’Indià, càpsules divulgatives sobre la cultura indiana i les diferents activitats de tot el cap de setmana, a més d’un concurs que posava a prova els coneixements dels assistents, sobre els indians i el seu llegat.
Notícies relacionades
-
El patrimoni indià a Begur
Durant el segle XIX, la quarta part de la població -500 homes joves i aventurers- se n’havia anat a ‘fer les Amèriques’, especialment a Cuba. Al cap d’uns anys, alguns retornaren a Begur amb una enraonada fortuna a la butxaca. Bona part d’aquells diners els varen invertir a construir-se grans i ostentoses mansions, amb una arquitectura que trencava completament amb les … Llegeix-ne més »
-
Els indians i les havaneres
Les havaneres són tonades marineres originàries de Cuba. Aquest gènere musical, dels anomenats d’anada i tornada, té els orígens a l’illa caribenya en el segle XIX. Però cal buscar les seves arrels en alguns antecedents musicals del segle XVI, especialment en la contradansa anglesa que arribaria posteriorment al Carib de la mà de pirates i corsaris al servei de la corona … Llegeix-ne més »
-
12 anys d’indians a Begur
Begur es vesteix de blanc per enèsima vegada. Ja són 12 els anys que Begur celebra la Festa dels Indians, una activitat que ja s’ha consagrat com un dels actes més destacats de la Costa Brava. Al llarg d’aquests anys la Fira s’ha dedicat a una temàtica concreta que va des de l’arquitectura, fins a la música o la gastronomia. Aquest … Llegeix-ne més »
Programa sencer
Entrevistes i reportatges
-
Qui eren els indians?
Un indià és com es coneixia a Catalunya als aventurers i comerciants que després d’haver migrat a les colònies d’Amèrica, tornaven a la metròpoli després d’haver fet fortuna havent fet les Amèriques. A vegades també eren anomenats americans, americanos o indianos en català. La seva vestimenta era d’una gran elegància i els donava un aire senyorial, que els distingia de la … Llegeix-ne més »
-
Qui era Pere Coll Rigau?
Va introduir el conreu de l’arròs a l’Empordà al s XIX. Se n’anà de jove a Cuba, on va assolir una fortuna considerable. En tornar-ne, va adquirir el mas Gelabert, a Pals, i reintroduí el conreu de l’arròs als aiguamolls abandonats de la comarca. Als 13 anys va viatjar a Cuba, on va fer fortuna, principalment, gràcies a una fàbrica de … Llegeix-ne més »
-
L’origen del mojito
Diuen que a finals del segle XVI, el famós corsari Sir Richard Drake, subordinat del Capità Sir Francis Drake (corsari de la corona anglesa) va preparar la primera versió coneguda d’una beguda que portava aiguardent de baixa qualitat, amb sucre, llima, menta i altres herbes. L’aiguardent aportava calor, l’aigua diluïa l’alcohol, la llima combatia l’escorbut que era la malaltia típica dels … Llegeix-ne més »
-
La cuina Indiana
Un dels importants llegats que ens van deixar els indians, van ser els productes que van portar de les “Amèriques” i que tant han influenciat la nostra gastronomia, tant passada com actual. La cuina indiana, és aquella que es prepara amb ingredients primaris locals com la papa, la tomata o el blat de moro, sembrats i collits al seu lloc d’origen. … Llegeix-ne més »
Imatges del programa especial Indians 2015
Playlist amb els vídeos de la Fira dels Indians 2015
Direcció i Coordinació
Miquel Curanta, Pere Molina, Toni Sellas, Juli Pedrero
Redacció
David Parreño, Dani Cortés, Sílvia Pedret, Marc Clapés, Rita Valero, Martí Saguer
Producció
Juli Pedrero
Edició i muntatge sonor
Martí Saguer
Imatge i disseny
Elisenda Barceló
I la col·laboració imprescindible de
Ajuntament de Begur, Fundació Ernest Morató
Una producció de Ràdio Begur, en col·laboració amb Ràdio Capital